Tuunaa kotisi turvalliseksi – vakuutusyhtiö If:n asiantuntijan vinkit

Turvallinen koti ei lapsen kannalta tarkoita kypärää ja polvisuojia sekä lattiasta kattoon yltäviä pehmusteita. Kodin turvallisuutta voi parantaa pienillä teoilla, joista useimmat ovat hyvin edullisia. Kodin turvallisuustuunauksessa kannattaa pohtia, mitkä asiat ovat kodissa itselle tärkeitä ja miten turvallisuutta voi parantaa ilman, että kodin toimivuus kärsii.

Vakuutusyhtiö If:n vahingontorjuntapäällikkö Jari-Pekka Koskela kertoo, että esimerkiksi lapsilukot, liukuesteet, liesisuojat ja portaiden turvaportit auttavat välttämään vahinkoja. Kodin turvavarusteissa panostetaan nykyään turvallisuuden lisäksi myös tyyliin. Kodin sisustukseen sopivia, tyylikkäitä ja samalla toimivia turvaportteja onkin nykyisin saatavilla useita malleja. Tässä Jari-Pekan vinkit turvalliseen kotiin eri-ikäisille lapsille:

Viisi vinkkiä turvalliseen pienen lapsen kotiin:

  1. Poista roikkuvat liinat ja johdot pöydiltä sekä raskaat esineet huonekalujen päältä.
  2. Tarkasta, ettei tyynynpäällisissä tai peitteissä ole irtoavia nappeja, jotka saattavat mennä kurkkuun.
  3. Kun lapsi lähtee liikkeelle, tarkastele kotia lapsen tasolta vaikka kontaten. Tunnista vaaranpaikat ja poista vaaralliset esineet, aineet ja esimerkiksi lääkkeet lapsen ulottuvilta.
  4. Kodin turvavarusteet kuten lapsilukot, liukuesteet, liesisuojat ja portaiden turvaportitauttavat välttämään vahinkoja. Paras turvaportti on sellainen, jota lapsi ei saa auki itse mutta jonka itse viitsii sulkea joka kerta turvaportista kulkiessaan.
  5. Onhan ikkunoissa putoamisen estävät salvat? Turvalukko on puolestaan kätevä parvekkeen ovessa.

Viisi vinkkiä turvalliseen leikki-ikäisen kotiin:

  1. Käy kotisi läpi lapsen silmin uudestaan, kun lapsi alkaa liikkua itsenäisesti. Jakkaralta ulottuu jo korkealle!
  2. Lapsi haluaa osallistua, kun teet esimerkiksi ruokaa tai remonttia. Veitsien tai työkalujen turvallista käyttöä voi harjoitella yhdessä.
  3. Tuli kiehtoo lapsia. Kieltojen sijaan painota, että tulta käsitellään aina yhdessä.
  4. Leikeissä vauhti lisääntyy. Osoita lapselle paikat, joissa hän voi liikkua ja leikkiä turvallisesti.
  5. Päivitä lääkekaappisi sisältö. Neuvolasta tai apteekista saat tietoa, mitä kannattaa varata ensiapuvarastoon. Kiinnitä lääkekaapin oven sisäpuolelle Myrkytystietokeskuksen numero 09 471 977 ja tallenna numero myös puhelimeesi.

Turvaportit ja muut tarpeelliset kodin turvatuotteet löydät verkkokaupastamme täältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *