Lapsi autossa – 10 vinkkiä sujuvampaan matkantekoon

”Koska me ollaan perillä?” kaikuu takapenkiltä. Automatkat lapsen kanssa voivat olla haastavia: ensin haaste on päästä autoon ja liikkeelle ja sen jälkeen määränpäähän saakka ilman nälkää, vessahätää tai kiukun pintaan nostavaa tylsyyttä. Kokosimme vinkkejä, joiden avulla automatka lapsen kanssa sujuisi sutjakammin!

Pitkät automatkat voivat olla stressaavia lapsille ja siten myös heidän vanhemmilleen. Joskus liikkeelle ei huvittaisi lähteä pelkästään siitä pelosta, että matka menee selviytymistaisteluksi. Varsinkin pitkillä automatkoilla vanhempien rooli on usein toimia ohjelmatoimistona.

Listasimme vinkkejä, joiden avulla pitkät automatkat voivat sujua helpommin:

1. Lähde liikkeelle ennen unia
Jos lapsi on vielä päiväuni-ikäinen, kannattaa pidemmille automatkoille startata ennen uniaikaa. Toinen vaihtoehto on lähteä matkaan yötä vasten, mutta silloin on entistäkin tärkeämpää huolehtia kuljettajan jaksamisesta.

2. Oikea pukeutuminen
Pue lapsi auton sisälämpötilan vaatimalla tavalla. Tärkeintä on, että lapsella on mukava olla.

3. Oikeanlainen istuin
Oikeanlainen turvaistuin tai -kaukalo on paitsi turvallisuus- myös mukavuustekijä.

4. Suojaa auringolta
Hanki auton ikkunoihin hyvä aurinkosuoja, jotta etenkin kesäkuumalla aurinko ei porottaisi, häikäisisi ja kuumentaisi lasta (ja tunteita).

5. Virikkeet mukaan!
Ota mukaan virikkeitä – naposteltavaa, musiikkia, leluja ja lempipehmolelu.

6. Takapenkille lapsen seuraksi
Lapset on turvallisinta sijoittaa istumaan auton takapenkille, ja siksi pelkääjän paikalla istuvalta vanhemmalta vaaditaan usein ketteryyttä. Jos mahdollista, yksin takapenkillä istuvan pienen lapsen seurana olisi aina hyvä olla aikuinen.

7. Pidä taukoja
Rytmitä matkantekoa lapsen mukaan. Pienemmille lapsille uniaika, syöttäminen ja vaipanvaihto määrittävät tauot. Pieniä vauvoja ei myöskään saa pitää kaukalossa liian pitkiä aikoja kerrallaan, senkin takia taukoja on hyvä pitää muutaman tunnin välein. Isommat lapset kaipaavat pitkille matkoille usein välietappeja, jotka jaksottavat matkantekoa. Anna lasten juoksennella ja purkaa energiaa tauon aikana.

8. Tutustu reitteihin
Tutustu pitkillä matkoilla reitteihin etukäteen ja merkkaa potentiaaliset pysähdyspaikat.

9. Leiki autoleikkejä!
Monilla meistä on lapsuudesta tuttuja leikkejä, joita leikittiin pienenä automatkoilla. Seuraavan vastaantulevan auton värin arvaaminen, liikennemerkkien tai kuplavolkkareiden bongaus tai sanaleikit viihdyttävät matkalla varsinkin, jos niihin osallistuu koko perhe. Isien suosikki on ”kuka pystyy olemaan pisimpään hiljaa” -leikki.

10. Lastenohjelmat viihdyttämään
Äänikirjat, iPadit ja tabletit viihdyttävät pitkänmatkalaisia. Vaikka arjessa haluaisikin rajoittaa lasten mediankäyttöä, niin mahdollisuus jouhevasti sujuvaan ajomatkaan voi olla hyvä syy poiketa normeista.

On kuitenkin muistettava, että se mikä toimii toiselle lapselle, ei välttämättä toimi toiselle. Parhaat käytännöt matkantekoon ovat jokaiselle lapselle yksilöllisiä. Kiukunpuuskan sattuessa on turvallisempaa pysähtyä taukopaikalle, jotta kuljettajan keskittyminen ei herpaannu ajamisesta. Lasta ei myöskään saa irrottaa istuimesta kesken ajon.

Jos matkanteko autossa lapsen kanssa tuntuu mahdottomalta, kokeile esimerkiksi junamatkustamista. Lapsella on mahdollisuus jaloitella ja vanhemmalla enemmän aikaa lapsen tarpeiden huomioimiseen.

Tutustu automatkoille tarkoitettuihin tuotteisiimme

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *