Juoksurattailla kohti kesää!

Juoksurattaiden_valinta

Kesä kurkistaa ikkunoista sisään – viimeistään nyt sisätiloissa liikkuminen vaihtuu monilla ulkona reippailuun ja lenkkeilyyn. Pieni lapsi ei ole este juoksuharrastukselle – lapsen voi ottaa mukaan lenkille! Juoksurattaat on suunniteltu sekä lapsen että lenkkeilevän aikuisen tarpeet huomioon ottaen.

Moni ennen lapsen syntymää aktiivisesti liikkunut vanhempi pähkäilee lapsen tulon jälkeen ajankäytön ja liikkumismahdollisuuksien kanssa. Juoksurattaat mahdollistavat reippaat kävely- ja juoksulenkit vaihtelevissa maastoissa yhdessä lapsen kanssa. Osa juoksurattaista soveltuu myös esimerkiksi rullaluisteluun. Juoksurattaissa on huomioitu sekä lapsen turvallisuus ja mukavuus että juoksijan tarpeet.

Juoksurattaiden ansiosta vanhempi voi ylläpitää liikuntaharrastustaan esimerkiksi lapsen päiväuniaikaan. Hiukan vanhemmat lapset voivat nauttia vauhdista ja katsella maisemia. Myös isä voi ottaa lapsen mukaan lenkille, jotta äiti saa vähän omaa aikaa.

Minkä ikäisen lapsen voi laittaa juoksurattaisiin?

Yleensä juoksurattaissa kulkevan lapsen ikäsuositus on kuudesta kuukaudesta ylöspäin. Se johtuu siitä, että juoksurattaiden selkänojaa ei aina saa kokonaan makuuasentoon. Juoksurattaisiin voi kuitenkin laittaa myös vastasyntyneen, kun rattaisiin ostaa vaunukopan. Näin myös pienen vauvan vanhemmat voivat lähteä lenkkipolulle. Esimerkiksi Baby Jogger Summit X3 -juoksurattaisiin saa Baby Jogger Deluxe -vaunukopan kiinni.

Miten juoksurattaat eroavat tavallisista rattaista?

1. Isot renkaat ja kolmipyöräisyys

Juoksurattaat eroavat tavallisista rattaista keveydellään, rullattavuudellaan ja liikuteltavuudellaan. Juoksurattaissa on yleensä tavallisia rattaita isommat pyörät ja hyvä jousitus, joiden ansiosta rullaus on kevyt ja rattaat soveltuvat vaihteleviin maastoihin. Juokseminen on toki raskaampaa rattaiden kanssa kuin ilman niitä, mutta toisaalta kuntokin kehittyy paremmin! Pyörät ovat lisäksi tavallista pehmeämmät, jotta ne soveltuvat hyvin epätasaisempaankin matkantekoon. Isojen renkaiden ja leveämmän taka-akselin ansiosta rattaat ovat tukevat ja matkanteko turvallista.

Kolmipyöräinen malli on lenkkeilyyn paras, sillä se helpottaa liikuteltavuutta. Kolmipyöräisyyden ja oikein sijoitetun painopisteen ansiosta rattaat kulkevat suoraan ja kääntyvät pienellä ohjausliikkeellä – ne eivät vietä kumpaankaan suuntaan.

2. Koko

Juoksurattaiden haaste on, että ne eivät aina kokonsa puolesta sovellu arkikäyttöön – esimerkiksi pienissä kaupoissa tai julkisissa liikennevälineissä kulkemiseen. Varmista siis etukäteen rattaiden koko ja soveltuvuus omiin tarpeisiin, jos on ilmoitettu, että juoksurattaat soveltuvat sekä juoksu- että arkikäyttöön.

3. Säädettävyys oikealle korkeudelle

Juoksurattaiden työntöaisa on mahdollista säätää juoksijalle sopivaan korkeuteen. Tämä ominaisuus tosin löytyy jo monista tavallisistakin lastenrattaista ja -vaunuista.

4. Käsijarru

Juoksurattaissa on yleensä käsijarru, joka on hyödyllinen etenkin alamäessä – rattaat eivät vedä tai karkaa, kun juoksija voi jarrun avulla säädellä niiden kulkua.

Esittelyssä Baby Jogger Summit X3 ja Bumbleride Speed juoksurattaat

Baby Jogger Summit X3 -juoksurattaat soveltuvat juoksun lisäksi myös arkikäyttöön, ja ne ovat tavallisia juoksurattaita kätevämpi pakata mukaan. Rattaissa on huomioitu lapsen mukavuus ja turvallisuus: niissä on pehmustettu, ilmastoitu istuin, jossa on sisäänvedettävä tuulisuoja ja auringolta tehokkaasti suojaava kuomu. Istuin on mahdollista säätää lähes vaaka-asentoon. Lisäksi rattaissa on säädettävät ja pehmustetut viisipistevaljaat sekä säilytyslokero ja tavarakori, joissa kulkevat niin lapsen hoitotarvikkeet kuin lenkkeilijän juomapullokin.

Bumbleride Speed -juoksurattaat soveltuvat niin juoksuun kuin kävelyynkin. Rattaissa on isot ilmakumitäytteiset pyörät sekä edessä että takana. Eturengas on mahdollista asettaa kolmeen eri asentoon; vapaasti pyörivä, lukittu tai 30 asteen kääntyminen.  Rattaissa on säädettävä, työntöaisa, jossa lisäturvaa tuo rannehihna. Lapselle rattaista löytyy turvakaari, pehmustetut viisipistevaljaat, kallistettava selkänoja (ei täyttä makuuasentoa) sekä uv-suojattu kuomu. Rattaissa on helposti kokoontaittuva runko. Nämä juoksurattaat liikkuvat kevyesti niin kaupungilla kuin maastossa. Rattaita voi kätevästi ohjata myös yhdellä kädellä! Käytännölliset, kevyet ja ekologiset!

Tarvitaanko juoksurattaisiin lisävarusteita?

Juoksurattaat on mahdollista varustaa mieleisikseen lisävarusteilla, mikäli rattaisiin toivoo perusominaisuuksien lisäksi muita ominaisuuksia. Tällaisia voivat olla esimerkiksi turvakaari, sadesuoja, hyönteissuoja ja aurinkosuoja, jotka eivät sisälly kaikkiin juoksurataspaketteihin.

Juoksurattaista kerrotaan myös rattaiden valintaoppaassaamme.

Tutustu juoksurattaisiimme

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *