Tukea vanhemmuuteen ja jaksamiseen

Vähäiset yöunet ja puklupyykit, check. Helli, hoida, tiskaa ja touhua, check. Monelle vauvan vanhemmalle on tuttua, että arki vie veronsa. Arkitilanteiden taustalla väsyttävät vähemmän puhutut vanhemmuuden tunteet, jotka usein jäävät kunnolla kohtaamatta. Vauvan tulo näkyy konkreettisesti siinä, että koti täyttyy erinäisistä vauvatarvikkeista. Vanhemman mieli ja keho täyttyvät yhtä lailla lukuisilla ajatuksilla, kysymyksillä ja tunteilla, oli sitten kyseessä ensimmäinen tai viides lapsi. Kun elämään tulee energiapakkaus, joka näyttää todelliset tarpeensa ja tunteensa, haastaa vastaamaan niihin 24/7, pyrkii pysäyttämään tähän hetkeen ja päästämään ihan lähelle, niin iholle kuin sydämeen, on aikuinen luonnollisesti pyörällä päästään. Usein saatetaankin sanoa ”mun pää räjähtää”. Noh, vähän niin on meille vanhemmille tarkoitus käydäkin 😉

Lasten hoitaminen ei lopulta ole niin vaikeaa kuin on oman pään kanssa pärjääminen. Kaiken hyvän lisäksi päässä pyörii helposti paljon huolia, hoidettavia asioita, vaatimuksia ja ihmissuhdekoukeroita. Olemme elämän varrella oppineet tietynlaisia toimintatapoja, joilla olemme selvinneet matkan varrella. Kun sitten tulee se pieni, joka mullistaa kaiken ja alkaa opettaa elämää uudesta näkökulmasta, ovat totutut tavat koetuksella. Jonain päivänä huomaa toimivansa kuin äitinsä ja isänsä ehkä niissäkin asioissa, joissa oli päättänyt tehdä toisin. Syntymästä saakka pieni vauva haastaa etsimään oman tavan olla vanhempi, ei kasvatusoppaista, vaan kuuntelemalla itseä ja lasta. Jossain kohtaa matkaa väsymys on taattu ja saattaa tuntua, että vanhemmuudessa ei mikään riitä. Mutta se viesti ei ole vauvan.

Jo masusta asti vauva pyytää: ole läsnä ja rakasta – se riittää. Tätä meistä vanhemmista jokainen opettelee, se on se kasvumatka, jolle lapsi meitä pyytää yhtä matkaa mukaansa. Kasvukivuilta ei voi välttyä, mutta mahdollisuus on saada jotain paljon suurempaa: oppia, mitä todella on rakastaa. Itseä ja toista.

Jos jossain kohtaa matkaa kaipaat vierellä kulkijaa, perhevalmentaja Tiia Lehmussola Yhdessä Äitiys- ja perhepalveluista tapaa sinut tai koko perheesi mielellään. Tiia jakaa sitä, mitä on koulutuksissaan, lapsi- ja perhetyössä ja elämässään äitinä oppinut ja oivaltanut lapsista, vanhemmuudesta, tunteista, ihmissuhteista ja perhe-elämästä. Tiian tehtävä on tukea vanhempaa voimaan itse hyvin, ymmärtämään arkitilanteiden taustalla vaikuttavia syvempiä tekijöitä, kuuntelemaan järkeä, tunteita, intuitiota ja tukemaan omaa lasta entistäkin paremmin. Ota yhteyttä, kun lapsen toiminnassa, tunteissa, perhesuhteissa tai arjen sujuvuudessa jokin askarruttaa ja haluat lähteä muuttamaan tilannetta parempaan. Tutkitaan yhdessä asiaa ja löydetään juuri teille sopivia keinoja teille sopivaan tahtiin. Voit myös tulla mukaan tuleville luennoille ja kursseille. Tervetuloa lukemaan lisää www.yhdessapalvelut.fi ja seuraamaan facebook.com/lehmussola.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *