Turvaistuimen valinta

Juuri oikeanlaisen turvaistuimen valinta on turvallisen matkustamisen perusedellytys. Oikeasta painoryhmästä tai pituusryhmästä valittu turvaistuin antaa parhaan mahdollisen suojan juuri sinun lapsellesi sopeutuen optimaalisella tavalla lapsen painoon tai pituuteen.  Oikeanlainen turvaistuin tarjoaa sekä vanhemmille että lapselle lisää käyttömukavuutta.

Vauvat

Vauvat matkustavat turvakaukaloissa, joiden painoryhmä on yleensä alle 13 kg. Tällöin kaukaloa voi käyttää maksimissaan 13 kg painoiseksi saakka.

Jotkut turvakaukalot on mitoitettu uuden i-Size standardin mukaan, jossa mittana vauvan painon sijasta on vauvan pituus ja ikä. Tällöin turvakaukalo soveltuu esimerkiksi 75 tai 83 cm pituuteen saakka. Istuinvalmistaja voi määrittää tämän maksimipituuden itse, joten pituus voi vaihdella eri merkeissä.

Vauvalle on turvallisinta matkustaa turvakaukalossa, joka on asennettu selkä menosuuntaan auton takapenkille.

Taaperot

Taaperot matkustavat turvaistuimissa, joiden painoryhmät ovat 0-18 kg, 9-18 kg tai 9-25 kg. Jotkut turvaistuimet on mitoitettu uuden i-Size standardin mukaan, jossa mittana lapsen painon sijasta on lapsen pituus ja ikä. Tällöin turvaistuin soveltuu esimerkiksi 105 cm pituuteen saakka. I-Size -standardissa määritellään myös pituus, johon asti vähintään tulee matkustaa selkä menosuuntaan.

Lapsi matkustaa turvaistuimessa selkä menosuuntaan niin kauan, kuin istuin sopii lapselle, mutta suositus on vähintään 3-vuotiaaksi asti.

Taaperoiässä turvaistuinvalikoiman kirjo on erityisen suuri, jolloin kannattaa erityisesti keskittyä juuri omiin tarpeisiin sopivan istuimen löytämiseen.

Kasvava lapsi

Kasvavat lapset voivat matkustaa turvavyöistuimessa auton 3-pisteturvavyötä käyttäen.  Turvavyöistuimet soveltuvat 15-36 kg painaville lapsille. Turvavyöistuinta voi halutessaan käyttää noin 3-vuotiaasta ylöspäin ja se soveltuu kouluikään saakka. Lapsen tulee olla oikean painoinen ja pituinen turvavyöistuimeen, jotta siihen on turvallista siirtyä.

Alle 135 cm pitkien lasten on käytettävä autossa painon mukaan määräytyvää turvalaitetta. Paras paikka turvaistuimelle on takapenkillä. Myös isomman lapsen on suositeltavaa istua selkänojallisessa turvavyöistuimessa, jossa on niskatuki. Tällöin lapsen pää on myös hyvin suojattuna matkustaessa ja lapsi voi nojata nukkuessaan niskatukeen, mikä tekee matkustamisesta miellyttävämpää ja turvallisempaa.

Liikenneturva suosittelee, etteivät alle 140 cm pitkät lapset matkusta etupenkillä, jos auto on varustettu turvatyynyin.

Isofix-kiinnitys

Isofix-kiinnitys tarkoittaa turvaistuimessa olevia kiinnikkeitä, jotka kiinnitetään suoraan auton rungossa oleviin kiinnikkeisiin. Isofix-kiinnikkeet ovat yleensä takapenkillä ainakin kahdessa kohtaa. Autossa saattaa myös olla Isofix-valmius, jolloin kiinnikkeet voidaan jälkiasentaa autoon, vaikka niitä ei olisi ennestään valmiina. Isofix-kiinnitys on kaikkein turvallisin tapa kiinnittää turvaistuin autoon. Isofix-kiinnitys pitää turvaistuimen varmasti paikallaan ja on aina oikein asennettu. Kiinnitystapa vähentää merkittävästi turvaistuinten asennusvirheitä.

Turvavyökiinnitys

Turvavyökiinnitystapa soveltuu yleensä kaikkiin autoihin. Joissakin vanhemmissa automalleissa ei välttämättä löydy isofix-kiinnikkeitä ja tällöin istuin pitää valita turvavyökiinnitysmahdollisuuden mukaisesti. Turvaistuin kiinnitetään autoon tällöin auton oman kolmipistevyön avulla. Joissakin turvaistuinmalleissa tulee mukana lisäkiinnitysvyö, kuten alakiinnityshihnat, joita käytetään auton oman turvavyön lisäksi istuimen kiinnittämiseen.

Valinta omien tarpeiden ehdoilla

Turvaistuinvaihtoehtoja pohtiessa kannattaa miettiä, mitkä käyttöominaisuudet ovat juuri teidän perheellenne sopivat ja tärkeät. Ominaisuuksia, joita kannatta miettiä ovat esimerkiksi turvaistuimen kiinnitystapa, matkustussuunta, makuuasentosäätö, siirrettävyys ja istuimen käännettävyys. On tärkeää valita teidän perheellenne sopiva istuin, joka takaa niin lapselle viihtyvyyden, kuin vanhemmalle rauhan keskittyä ajamiseen.

Kannattaa ottaa myös huomioon, että joskus automalli saattaa rajoittaa paljonkin, millainen istuin juuri kyseiseen malliin sopii.

Me OzBabyssa autamme teitä valitsemaan juuri teidän tarpeisiinne, käyttöönne ja autoonne sopivan istuimen. Katso turvaistuinvalikoimamme täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *