Turvaistuintesteistä kuluttaja saa tärkeää tietoa istuimen turvallisuudesta

 

 

UUSIN TURVAISTUINTESTI

Euroopan autoliitot ja kuluttajajärjestöt ovat jälleen julkaisseet uusimman osion turvaistuintestisarjastaan. Tällä kertaa kohteena eivät olleet tavanmukaiset uutuudet, vaan nyt keskityttiin edullisimpiin ja ns. Private Label -turvaistuimiin, joita markkinoidaan tukkuliikkeiden, ketjujen, markettien ja eri aloilta tunnettujen tuotemerkkien nimillä.  Nämä ovat usein tuttuja sarjakuvahahmoja, automerkkejä tai esim. lastenvaunumerkkejä.   Yhteistä näille tuotteille on, että niiden valmistajat eivät juurikaan panosta tutkimus- tai tuotekehitystyöhän, vaan tuotanto perustuu määriin, hinnan halpuuteen ja vanhojen turvalaitteiden muottien kopiointiin.  Näiden tuotteiden jakelu on vielä hieman yllättäen meillä keskittynyt paljolti autotarvikeketjuihin, jotka mainostavat itseään asiantuntijoina.
Tässäkin pätee vanha viisaus:  Jos jokin tarjous tuntuu liian hyvältä, se ei voikaan olla totta.  Näitä ”kelvottomia” turvaistuimia, kuten muitakin laadultaan ala-arvoisia lastentuotteita, kaupataan myös Suomessa usein erilaisina edullisina paketteina ja niitä myyvät yritykset, joilla ei ole varsinaista lastentarvikkeiden erikoisosaamista ja asiantuntemusta, vaan ne toimivat ”kaiken tavaran verkkokauppoina”.
Ei ole mikään yllätys, että testitulokset olivat todella heikkoja.  Vain yksi, turvakaukalo, sai ”hyvä” arvosanan.  Loput turvaistuimet olivat joko ”välttävä” tai ”heikko” arvosanalla. Osa testatuista istuimista jopa rikkoutui testissä tavalla, joka ei missään tapauksessa ole hyväksyttävää ja joka olisi aiheuttanut lapselle vakavia vammoja.   Nyt on testeillä todistettu, että halvalla ei saa hyvää ja että varsinaiset turvaistuimien tuotekehitykseen panostavat valmistajat tekevät myös parhaat ja turvallisimmat turvalaitteet – joista pitää kuitenkin olla valmis maksamaan hiukan enemmän.
Tämä kertoo myös siitä, että turvaistuimien hyväksyntämenettely on ajastaan jäljessä ja hyväksyntämenettelyn raja-arvot ovat liian matalia.  Markkinoilla on liikaa tuotteita, jotka antavat väärän kuvan turvallisuudesta lapsen vanhemmille.

 

Terveisin
CYBEX SCANDINAVIAN DISTRIBUTOR
NICAM A/S
Juhani Ruusuvaara
account manager
puh./tel. +358-400-710467
Haarupvej 22 D
DK-8600  SILKEBORG
DENMARK

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *