Onko pakko ulkoilla joka päivä

 

 

 

Näin kysyi eräs äiti keskustelupalstalla. Oli kaikenlaista puuhaa kotona niin paljon, ettei ulos ehtinyt tai jaksanut lähteä. Ja viihtyväthän nuo lapset sisälläkin ihan mainiosti.

Vastaukseksi voitaisiin kysyä, miksi lapsi ei saisi ulkoilla joka päivä? Suomessa nimittäin viranomaiset suosittelevat lapselle vähintään kaksi tuntia reipasta liikuntaa päivittäin. Sitä voi olla vaikea toteuttaa kotona neljän seinän sisällä, kun taas ulkona on tilaa temmeltää kunnolla. Juosten, hyppien ja peuhaten tasapaino, kehon hallinta, etäisyyksien hahmottaminen ja muut tärkeät taidot kehittyvät. Raittiissa, hapekkaassa ilmassa sydän ja keuhkot vahvistuvat. On erinomaisen virkistävää vanhemmillekin käydä uusissa, erilaisissa leikkipaikoissa, ja päivänvalo pitää alakulon loitolla.
On toki päiviä, jolloin ei yksinkertaisesti päästä ulos, vaikkapa silloin kun ollaan sisällä toipilaina. Vahingon voi ottaa takaisin ulkoilemalla sitäkin innokkaammin seuraavina päivinä. Myös mummi-, kummi- ja naapuriapua on lupa käyttää, jos ei itse pääse ulos lapsen kanssa.
Ja hei, muistatko takavuosien isot lapsilaumat kerrostalojen pihoilla? Isossa joukossa vanhemmat lapset toimivat pienempiensä turvana ja opettavat nuoremmille parhaat perinneleikit. Samalla lapset oppivat tärkeitä sosiaalisia taitoja kuten yhteisten sääntöjen sopiminen ja toisten reilu kohtelu.
Tätä lasten joukkovoimaa minä peräänkuulutan takaisin. Sovitaan vaikka taloyhtiössä tai saman kadun perheiden kanssa, että laitetaan lapset ulos joka iltapäivä neljältä ja kutsutaan ne sisälle välillä vain syömään – ja sitten taas ulos. Pallo on meillä vanhemmilla!
Terveisin
Riikamaria Paakkunainen
Tiedotuspäällikkö, Reima Oy
Lapset 10 ja 15 v.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *