Mikä ihmeen vesipilari?

521402A_569224_sitting_on_a_rock

Reima kertoo, mitä ulkovaatteiden teknisistä ominaisuuksista tulee tietää

Kuulostavatko teknisten ulkovaatteiden termit heprealta? Ulkovaatesanasto auttaa. Lasten ulkovaatteet vilisevät termejä, joita ei välttämättä ensivilkaisulla ymmärrä. Tähän sanastoon kannattaa tutustua hieman paremmin. Kun opit muutamat perusjutut, tuotteiden vertailu on helpompaa. Silloin osaat myös paremmin miettiä, mikä olisi minun lapselleni sopiva tai teknisiltä ominaisuuksiltaan riittävä tuote.

Funktionaalinen eli toiminnallinen eli tekninen ulkoiluvaate

Toiminnallisuus vaatteissa tarkoittaa sitä, että ne on suunniteltu reagoimaan muuttuviin olosuhteisiin. Tekniset ulkoiluasut ovat yleensä vedenpitäviä mutta hengittävät. Ne pitävät sään ulkopuolella, mutta päästävät liikkuessa syntyvän kosteuden haihtumaan ulos. Myös alusasu tai sukka voi olla tekninen, jolloin se johtaa kosteutta iholta pois.

Vesipilari

Vesipilariarvo ilmaisee kankaan vedenpitävyyden. Se kertoo, kuinka paksun vesimassan painon kangas kestää, ennen kuin vesi läpäisee sen. Arvo on kuvitteellisen vesipylvään korkeus millimetreinä. Esimerkiksi 3 000 mm hylkii vettä ja suojaa satunnaisilta sadekuuroilta, 5 000 mm on täysin vedenpitävä sateessa oleiluun ja 10 000 mm kestää lätäköissä istumistakin. Vesipilariarvo heikkenee jonkin verran käytössä ja pesuissa, joten usealla lapsella käytössä ollut tuote ei todennäköisesti omaa enää samoja pilareita kuin uutena.

Lastenvaatteiden turvastandardit

Vaatetusalalle on eurooppalaisena yhteistyönä kehitetty vaatteiden turvastandardit, jotta varmistutaan ettei vaatteissa ole osia ja ulokkeita, jotka voisivat aiheuttaa lapsille vaaratilanteita leikkiessä ja liikkuessa. Asetuksilla ja tullivalvonnalla varmistetaan myös, etteivät vaatteiden kemikaalipitoisuudet ole lapsille vaarallisia. Esimerkiksi Reima ja sen kangastuottajat ovat sitoutuneet REACHiin (=Euroopan Neuvoston asetus haitallisten kemikaalien käytön rajoituksista ja valvonnasta).

Pintaviimeistely

Ulkoilutuotteiden kankaan pintaan lisätään usein käsittely, joka voi olla esimerkiksi lian- ja vedenhylkivyysviimeistys. Tämä pintaviimeistely kuluu käytössä ja pesuissa, joten ulkoilutuotteita ei kannata pestä turhan usein. Lika kannattaakin ensin vain pyyhkiä kostealla rätillä tai suihkuttaa pois. Mitä laadukkaampi tuote, sitä parempi ja myös lapselle turvallisempi on pinnoite.

ÖKO-TEX®

ÖKO-TEX® Standard 100 on itsenäinen sertifiointi ja testausjärjestelmä tekstiilien raaka-aineille, ja se suoritetaan aina koko tuotantoketjun osalta. Riippumattomien tutkimuslaitosten myöntämä sertifikaatti takaa, että tuotteessa ei ole haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä. Useilla Reiman käyttämillä materiaaleilla ja lisätarvikkeilla on ÖKO-TEX®-sertifikaatti. Kuitenkin ihan kaikki Reima®-tuotteet ovat turvallisia, sillä ne noudattavat tiukimpia mahdollisia, vauvanvaatteille asetettuja raja-arvoja (Öko-Texin luokka I).

Hengittävyys

Lasten vaatteissa hengittävyys on tärkeää, sillä lapset liikkuvat paljon, jolloin keho tuottaa lämpöä ja jäähdyttää itseään hikoilemalla. Jollei hiki pääse kuivumaan, lapsen tulee herkästi vilu. Kankaan hengittävyysarvo kertoo, kuinka hyvin kangas läpäisee vesihöyryä. Hengittävyys ilmaistaan luvulla g/m2/24 h, eli kuinka monta grammaa kosteutta kangas läpäisee neliömetrin alalla vuorokaudessa.

Kulutuksen- eli hankauksenkesto

Martindale-testillä testataan, kuinka paljon kangas kestää kulutusta. Testilaite hankaa kankaan pintaan kierroksia hiekkapaperilla, kunnes pari kankaan lankaa katkeaa. Ulkovaatteiden materiaali kestää yleensä 20 000 – 50 000 kierrosta, vahvimmat jopa 80 000 kierrosta.

Saumojen hitsaus

Mm. sadeasuihin saadaan vedenpitävät saumat hitsaamalla kankaat yhteen kuumuuden avulla, niin ettei niihin synny ompeleista reikiä. Muitakin hitsaustapoja käytetään, kankaat voidaan liittää yhteen vaikkapa ultraäänen avulla.

Teipatut saumat

Vaatteen saumat on nurjalta puolelta sinetöity käyttäen kuumuudessa sulavaa teippiä. Tämä estää kosteuden pääsyn saumakohdista vaatteen sisäpuolelle.

Ulkoiluasuissa teipataan usein vain ns. tärkeimmät saumat, jolloin esim. kainalon saumaa ei teipata, sillä siellä vedenpito ei ole niin oleellinen kuin vaikkapa lahkeissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *