Millainen turvaistuin lapselle?

Lapsi mukana automatkalla – kyydissä arvokkain mahdollinen lasti. Lapsen kehittyvä keho ei kestä törmäystä yhtä hyvin kuin vanhempien matkustajien, siksi on tärkeää, että automatkasta tehdään lapselle mahdollisimman turvallinen. Lapsen istuimen valinnassa tärkeimpiä kriteerejä ovatkin helppokäyttöisyys ja turvallisuus.

Lapsen turvaistuimet jaetaan kolmeen kategoriaan: turvakaukaloihin, turvaistuimiin sekä turvavyöistuimiin ja istuinkorokkeisiin. Lapselle sopiva istuin määräytyy lapsen pituuden ja painon mukaan. Alle 135 cm pitkän lapsen on käytettävä autossa aina turvalaitetta.

Kaukalo on lapsen ensimmäinen istuin automatkalla synnytyssairaalasta kotiin, ja sitä voi käyttää niin kauan kuin lapsi on kilorajoituksen alapuolella ja istuimen selkänoja suojaa hyvin takaraivoa. Turvaistuin on tarkoitettu lapselle, joka istuu jo hyvin ilman tukea. Turvavyöistuin ja istuinkoroke on puolestaan tarkoitettu vanhemmille, yleensä yli 4-vuotiaille lapsille, jotka istuvat jo kasvot menosuuntaan päin. Tämä ikärajoitus ei kuitenkaan tule lapsen pituudesta tai painosta vaan mittasuhteista – lähinnä pään koon suhteesta vartaloon. Lapsi vyötetään tällöin auton omilla turvavöillä. Turvaistuimen valintaoppaasta voit lukea tarkemmin, millainen istuin sopii juuri sinun lapsellesi.

E-hyväksytty turvaistuin

Kaikkien turvaistuinten tulee olla Euroopan yhteisön asettamien minimivaatimusten mukaisia E-hyväksyttyjä tuotteita. Sen lisäksi markkinoilla on saatavilla Plus-testin läpäisseitä istuimia. Kyseessä on vapaaehtoinen testi Ruotsin markkinoille suunnatuille lasten turvaistuimille.

Turvaistuin – kasvot vai selkä menosuuntaan päin?

Liikenneturvan artikkelin mukaan takapenkki on lapselle turvallisin paikka matkustaa, ja suositellaan, että lapsi istuisi selkä menosuuntaan olevassa turvaistuimessa tai -kaukalossa ainakin 3-vuotiaaksi. Tämä johtuu siitä, että selkä menosuuntaan olevat istuimet suojaavat lapsen päätä ja selkää paremmin törmäystilanteessa. Jalkojen koukussa olo ei haittaa, jos asento tuntuu lapsesta hyvältä.

Lapsen istuminen autossa kasvot menosuuntaan päin voi kuitenkin olla perusteltua, jos lapsi kärsii esimerkiksi matkapahoinvoinnista tai ei yksinkertaisesti mahdu autoon selkä menosuuntaan päin. Tällaisissa olosuhteissa palkki-istuin voi olla hyvä vaihtoehto.

Turvaistuin ei pelasta ilman oikeanlaista asennusta ja kiinnitystä

Istuimen asennus ja kiinnitys voivat aiheuttaa monille vanhemmille harmaita hiuksia. Mitä kautta mikäkin lenkki menee, tulikohan tämä sidottua oikein, kuuluuko istuimen heilua näin paljon?

Tutkimusten mukaan istuinten turvallisuutta heikentää se, että monet käyttäjät asentavat ja kiinnittävät ne virheellisesti, tai lapsi vyötetään istuimeen väärin. Tarjoamme opastusta istuimen kiinnitykseen ja asennukseen sekä verkkokauppa- että myymäläasiakkaillemme. Myymälässä asiantuntijamme auttavat sinua myös tarvittaessa sovittamaan turvaistuinta autoon ja auttavat sen asennuksessa. Muista kuitenkin tarkistaa huolellisesti ennen jokaista matkaa vielä istuimen kiinnitys ja turvavyöt.

Melkein kaikissa autoissa on nykyään valmiina ISOFIX-kiinnitysjärjestelmä, jonka avulla asennus helpottuu.

Voinko hyödyntää käytettyä istuinta?

Monet lapset käyttävät isompien sisarustensa vanhoja vaatteita, leluja, pinnasänkyä ja syöttötuolia. Myös käytetyn turvaistuimen käyttö on mahdollista, mutta sitä ennen tulee varmistua siitä, että istuin on ehjä ja kolaroimaton. Istuimen kunnon voi tarkistaa myyjältä tai maahantuojalta.

Sama riski pätee myös käytettynä ostettuun istuimeen. Viittä vuotta voidaan pitää rajana, jota vanhempaa istuinta ei kannata ostaa.

 

Tutustu turvaistuimiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *