Kohti kevättä – lapsen välikauden pukeutuminen

Kevät kurkkii jo ikkunoista, ja talvivaatteet pakataan hiljalleen talteen välikauden ulkoiluvaatteiden tieltä. Lumessa peuhaaminen vaihtuu puisto- ja pihaleikkeihin, hiekkakakkuihin ja lätäköissä pomppimiseen. Millainen on hyvä kevätvaatetus lapselle?

Yleisten suositusten mukaan lapsen olisi hyvä reippailla ja liikkua vähintään kaksi tuntia päivässä – sisällä tai ulkona. Liikkuminen erilaisissa ympäristöissä on tärkeä osa lapsen kehitystä ja kasvua, mutta se vaatii vaatetukselta paljon – kevät kun tuo mukanaan kurakelit, lätäköt ja vaihtelevat sääolosuhteet. Listasimme lapsen välikauden ulkoiluvaatteiden valintaa helpottavia vinkkejä!

1. Vedenkestävät ja tuulenpitävät ulkoiluvaatteet

Vedenpitävyys on ehdoton leikki-ikäisen ulkoiluasun ominaisuus. Hienommat kyläily- ja kaupunkivaatteet ovat asia erikseen, välikauden ulkoiluvaatteiden on kestettävä kura- ja lätäkköleikit.

Ulkoiluasun vedenpitävyyttä ilmaistaan vesipilariarvolla, joka kertoo, kuinka paksun vesimassan kangas kestää, ennen kuin vesi läpäisee sen. 3 000 mm hylkii vettä ja suojaa satunnaisilta sadekuuroilta, 5 000 mm kestää rankemmankin vesisateen ja 10 000 mm kestää vaikka lätäköissä istumisen. Vesipilariarvo heikkenee jonkin verran käytössä ja pesujen yhteydessä.

Kuravaatteita ei periaatteessa tarvita, jos lapsella on vedenkestävä ulkoiluvaatetus. Monet päiväkodit kuitenkin edellyttävät kurahousuja, sillä niiden pesu ja kuivatus on mutkattomampaa ja helpompaa kuin muiden ulkovaatteiden. Lisäksi vanhempien on helppo kuoria likaisin kerros pois lapsen päältä ennen kotimatkaa autossa. OZBabylta löydät kuravaatteet usealta eri merkiltä.

Myös tuulenpitävyys on tärkeää, jotta kevättuuli ei puhaltaisi luihin ja ytimiin. Muista myös pipo, kauluri ja hanskat!

2. Valitse hengittävä ulkoiluasu

Ulkoiluvaatteiden hengittävyys on mukavuus- ja terveystekijä. Hengittävä ulkoasu päästää vesihöyryn ulkopuolelle, joten lapsi ei joudu juoksentelemaan ulkona hiestä märkänä – hikisenä kun tulee helposti vilu.

3. Kaksi asua on käytännöllisempi kuin yksi

Lapselle kannattaa varata kaksi välikauden ulkoiluasua, jotta toinen asu voi kuivua, kun toinen on käytössä.

4. Yksi- vai kaksiosainen ulkoiluasu?

Yksiosaisen haalarin puolesta puhuu sen käytännöllisyys – viima ei pääse hiipimään selkään, alle saa tarvittaessa helposti lämmintä, ja se on nopea pukea päälle. Takkiin ja korkeisiin housuihin siirrytään lapsen kasvaessa. Monet eskari-ikäiset pukevat jo mieluummin takin ja housut haalarin sijaan. Takin ja housujen kanssa on myös helpompi pelata lämpötilavaihteluiden kanssa. On mahdollista yhdistää esimerkiksi toppahousut ja välikausitakki, jos maa on vielä kylmä, mutta kevätaurinko paistaa. OZBabyn valikoimasta löytyy välikausihaalareita niin vauvalle kuin taaperolle sekä välikausitakkeja ja -housuja isommalle lapselle.

5. Kerroksia, kerroksia

Kevään vaihteleviin sääolosuhteisiin on helpointa varautua kerrospukeutumisella. Reima suosittelee, että alimman kerroksen olisi hyvä olla tekninen aluskerros, joka siirtää kosteutta pois iholta. Seuraava kerros on lämpöä tuova välikerros, esimerkiksi fleece, villa, college tai huppari. Lämpökerroksia voi olla sään mukaan useitakin. Viimeisenä on säänkestävä kuorikerros. OZBabyn valikoimassa on sekä vuorellisia välikausihaalareita että vuorittomia kuorihaalareita. Lisäksi esimerkiksi Reiman fleece-kerraston voi kiinnittää neppareilla haalariin – kaksi kerrosta yhden pukeutumisen vaivalla!

6. Nimeä vaatteet!

Tämä neuvo koskee kaikkia ulkoiluvaatteita – päiväkodissa vaatteet menevät helposti sikin sokin.

Reima vastasi yleisiin ulkoiluvaatteita koskeviin kysymyksiin viime lokakuussa blogissamme. Bloggauksessa keskustellaan muun muassa kasvunvarasta ulkoiluvaatteita hankittaessa.

Välikauden ulkoiluvaatteet -20 % alennuksessa 31.3.2016 asti.

Tutustu välikauden ulkoiluvaatteisiimme

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *