Sisarusrattaat eli tuplarattaat – millaiset rattaat sisaruksille?

Mitä useampi lapsi kotona temmeltää, sen haastavampaa liikkuminen on. Sisarusrattaat eli tuplarattaat helpottavat lapsiperheen ulkoilua ja liikkumista. Toisaalta ne tuovat mielenrauhaa – ei tarvitse pelätä, että vanhempi lapsi kirmaa karkuteille kesken matkanteon. Millaiset sisarusrattaat sitten tulisi valita?

Useimmat sisarusrattaat soveltuvat aina vastasyntyneistä noin kolmen vuoden ikäisiin lapsiin saakka. Hyvä perussääntö on, että sisarusrattaat kannattaa hankkia, jos vastasyntyneellä ja vanhemmalla sisaruksella on alle kolme vuotta ikäeroa. Sisarusrattaiden valintaan vaikuttaa ennen kaikkea lasten ikäero sekä rattaiden käyttö. Teettekö rattailla lyhyitä kauppareissuja vai pitkiä kävelyretkiä? Kuljetteko paljon autolla, entäpä julkisilla?

Vierekkäin vai peräkkäin istuttavat tuplarattaat?

Ensimmäinen päätös sisarusrattaita hankkiessa on, halutaanko vierekkäin vai peräkkäin istuttavat tuplarattaat. Molemmissa on puolensa.

Vierekkäin istuttavia rattaita puoltaa se, että molemmat lapset ovat kasvot samaan suuntaan eikä kummankaan tarvitse tuijottaa toisen kuomua tai selkää. Alle vuoden ikäisen lapsen on hyvä olla kasvot vanhempaan päin, jotta lapsi tuntee olonsa turvalliseksi. Monissa rattaissa istuimet saa käännettyä sekä kasvot työntäjään että menosuuntaan päin, esimerkiksi OZBabyn BabyTrold-tuplarattaissa tämä on mahdollista. Lapsista on myös toisilleen vierekkäin istuttavissa rattaissa enemmän seuraa.

Usein kuulee puhuttavan, että liikkuminen vierekkäin istuttavien rattaiden kanssa on haastavaa – kulkeminen ovista, hisseistä, kaupan kassoista ja keskustan ruuhkissa ja julkisissa – mahdotonta. Myös vaunujen säilytys vie paljon tilaa. Esimerkiksi OZBabyn Mountain Buggy Duet V 2.5 -tuplarattaat ovat kuitenkin yhtä kapeat kuin tavalliset rattaat! Niitä on helppo ohjata lukittavien etupyörien ja kapean rungon ansiosta, ja ne liikkuvat hyvin myös epätasaisessa maastossa. Molempien istuinosien selkänoja on mahdollista säätää istuinasennosta makuuasentoon, ja rattaat soveltuvat aina vastasyntyneestä 4-vuotiaaseen lapseen saakka. Muista varmistaa, että molemmat lapset mahtuvat hyvin istumaan rattaisiin myös toppavaatteet päällä.

Peräkkäin istuttavia rattaita puoltaa niiden kompaktius, helppo liikuteltavuus ja se, että pienemmällä lapsella on parempi mahdollisuus unirauhaan. Baby Jogger City Select -rattaat soveltuvat niin yhdelle kuin kahdelle lapselle. Ne voi ostaa jo ensimmäiselle lapselle, ja niihin on mahdollista hankkia erikseen sisaristuin, josta saa tehtyä vaunukopan erillisellä kangaspaketilla. Rattailla voi istua myös naamat vastakkain, jolloin lapsista on seuraa toisilleen.

Rattaat kaksosille ja eri-ikäisille sisaruksille

Rattailla on painorajoitus, joten ostopäätöstä tehdessä kannattaa tarkastella rattaiden kantavuutta. Esimerkiksi OZBabyn Baby Jogger CityMini Double -tuplarattaissa on jopa 45 kilon kantavuus, mikä mahdollistaa hiukan vanhempienkin lasten liikkumisen rattailla.

Moniin sisarusrattaisiin on mahdollisuus kiinnittää erikseen ostettava vaunukoppa/vaunukopat, jolloin rattaat soveltuvat jo vastasyntyneille. Esimerkiksi BabyTrold-sisarusrattaat soveltuvat hyvin paitsi kahdelle eri-ikäiselle sisarukselle, myös kaksosille, sillä rattaaseen voidaan kiinnittää kaksi vaunukoppaa.

Jos kuljette rattailla pidempiä matkoja, ja vanhempi lapsi nukkuu vielä päiväunia, on se otettava huomioon rattaiden valinnassa. Silloin tärkeää on, että molemmat lapset saadaan tarvittaessa makuuasentoon.

Seisomalauta – hauska tapa matkustaa

Jos lapsilla on hiukan enemmän ikäeroa (yli kolme vuotta), ja vanhempi lapsi jaksaa kävellä jo osan matkasta itse, voi seisomalauta olla hyvä vaihtoehto. Lapsi voi kävellä itse sen aikaa, kun jaksaa, ja hypätä seisomalaudan kyytiin, kun väsymys painaa jaloissa.

Seisomalaudan sopivuus omiin rattaisiin kannattaa varmistaa ennen ostoa. OZBabyn Bumprider-seisomalauta on ensimmäinen ja ainut seisomalauta, joka sopii kaikkiin vaunuihin ja rattaisiin.

Mitkä ovat tarpeellisia lisävarusteita rattaisiin?

Kaikkiin rattaisiin tarpeellisia lisävarusteita ovat sadesuoja, hyönteissuoja sekä aurinkosuoja. Lisäksi lämpöpussi suojaa lasta viimalta ja tekee rattaista mukavan pesän. Vaunukopan avulla muunnat rattaat vauvalle sopivaksi, ja lisäksi moniin rattaisiin voi kiinnittää turvakaukalon adapterien avulla. Säilytys- ja kuljetuslaukku on kätevä apuväline, joka pitää rattaat siistissä kunnossa.

OZBabyn Ratasralli on käynnissä 31.5.2016 asti – verkkokaupassamme paljon ratastarjouksia!

Tutustu sisarusrattaisiimme

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *