Mitä päälle syksyn leikkeihin?

 

Minkä kokoiset välikausivaatteet kasvavalle lapselle? Mikä on vesipilari? Hitsataanko kurahanskoja ihan oikeasti?

Aina ei ole helppoa valita lapselle vaatteita teknisillä ominaisuuksilla, ja lapsen hurja kasvutahtikin tuottaa päänvaivaa. Valotamme nyt hieman näitä ajankohtaisia kysymyksiä. Jos nämä ovat sinulla jo hallussa, onnea siitä. Voit tutustua välikausivaatteisiin täällä >>     Jos kaipaat hieman vinkkejä, jatka toki lukemista.

Välikausivaatteiden alle on hyvä hankkia fleece- tai villavälipuku. Syksyllä ja keväällä olla aamuisin kylmä, mutta päivällä ilma lämpenee. Kerrospukeutuminen tekee säänmukaisen pukeutumisen helpommaksi, kun välipuvun voi ottaa pois päivällä ilman lämmetessä. Kevyet, ilmavat kerrokset, jotka hengittävät ja siirtävät kosteutta ulospäin, auttavat pitämään olon mukavan lämpimänä.

Vesipilari ilmaisee kankaan vedenpitävyyden. Se kertoo, kuinka paksun vesimassan painon kangas kestää, ennen kuin vesi läpäisee sen. Arvo on kuvitteellisen vesipylvään korkeus millimetreinä. Esimerkiksi 3 000 mm hylkii vettä ja suojaa satunnaisilta sadekuuroilta, 5 000 mm on täysin vedenpitävä sateessa oleiluun ja 10 000 mm kestää lätäköissä istumistakin. Vesipilariarvo heikkenee jonkin verran käytössä ja pesuissa, joten usealla lapsella käytössä ollut tuote ei todennäköisesti omaa enää samoja pilareita kuin uutena.

Lasten vaatteissa hengittävyys on tärkeää, sillä lapset liikkuvat paljon, jolloin keho tuottaa lämpöä ja jäähdyttää itseään hikoilemalla. Jollei hiki pääse kuivumaan, lapsen tulee herkästi vilu. Kankaan hengittävyysarvo kertoo, kuinka hyvin kangas läpäisee vesihöyryä. Hengittävyys ilmaistaan luvulla g/m2/24 h, eli kuinka monta grammaa kosteutta kangas läpäisee neliömetrin alalla vuorokaudessa.

Kulutuksen- eli hankauksenkesto testataan Martindale-testillä, kuinka paljon kangas kestää kulutusta. Testilaite hankaa kankaan pintaan kierroksia hiekkapaperilla, kunnes pari kankaan lankaa katkeaa. Ulkovaatteiden materiaali kestää yleensä 20 000 – 50 000 kierrosta, vahvimmat jopa 80 000 kierrosta.

Teipatut saumat. Vaatteen saumat on nurjalta puolelta sinetöity käyttäen kuumuudessa sulavaa teippiä. Tämä estää kosteuden pääsyn saumakohdista vaatteen sisäpuolelle. Ulkoiluasuissa teipataan usein vain ns. tärkeimmät saumat, jolloin esim. kainalon saumaa ei teipata, sillä siellä vedenpito ei ole niin oleellinen kuin vaikkapa lahkeissa.

Mm. sadeasuihin saadaan vedenpitävät saumat hitsaamalla kankaat yhteen kuumuuden avulla, niin ettei niihin synny ompeleista reikiä. Muitakin hitsaustapoja käytetään, kankaat voidaan liittää yhteen vaikkapa ultraäänen avulla.

Entäs koko?

Nyt kun olet valinnut juuri sinun lapsellesi sopivat ulkoiluvaatteet, joissa on käyttötarkoitukseen sopivat vesipilarit ym. ominaisuudet, minkä kokoisen vaatteen ostat lapsellesi? Meneekö syksyllä ostettu välikausitakki vielä keväällä? Liian suurella kasvuvaralla ostetut vaatteet haittaavat liikkumista, ja voivat jäädä johonkin kiinni. Liian pienet vaatteet taas kiristävät ja rajoittavat leikkejä, lisäksi nilkat ja ranteet vilkkuvat.

Yleensä vaate, joka on senttikooltaan hieman isompi kuin lapsi, sisältää tarpeeksi kasvunvaraa koko sille kaudelle, jolle vaate on suunniteltu (syksy-talvi tai kevät-kesä). Esimerkiksi jos lapsi on 100 cm:n mittainen, olisi koko 104 hänelle todennäköisesti oikea valinta. Verkkokaupoissa on useimmiten kokotaulukko, jolloin lasta mittaamalla löydät sopivan koon. Vaatteitta ostaessa olisi hyvä kokeilla niitä, ja tehdä muutamia jumppaliikkeitä:

  • Kun lapsi kyykistyy, haalarin selkäosa ei saisi kiristyä liikaa, vaan haarasta niskaan on oltava riittävästi pituutta.
  • Haalarin tai takin hihat ovat tarpeeksi pitkät, kun ranteet pysyvät suojattuina myös lapsen nostaessa kätensä sivuille.
  • Pitkäselkäiselle tai vantteralle lapselle kannattaa ottaa hieman isompi koko.
  • Säädettävä vyötärö auttaa haalarin liian pituuden kokoamisessa.
  • Housujen lahkeissa on usein kuminauha tai säätö, jonka avulla voit estää lahkeensuuta joutumasta jalan alle.

 

Kuvassa on 104 kokoinen haalari puettuna 98 cm, 104 cm ja 110 cm mittaiselle, normaalivartaloiselle lapselle

Oikean kokoisten kenkien ostaminen on hieman haasteellista, etenkin pienelle lapselle. Kengän koko on hyvä tarkistaa 2-3 kuukauden välein, sillä lapsen jalka kasvaa kohisten. Mittaa lapsen jalka päivän päätteeksi, lapsen seistessä sukat jalassa. Mittaa molemmat jalat, sillä jalat voivat olla erikokoiset. Valitse koko isomman jalan mukaan ja lisää 1,5cm liikkuma- ja kasvuvaraa.

Jalan pituus sentteinä + 1,5cm = kengän koko

Haalari on lapsen ’työvaate’, jota käytetään monta tuntia päivässä, joka päivä. Siksi kaikkein tärkeintä on suojaavuus ja käyttömukavuus, jotta lapsi voi huoletta hyppiä lätäköissä, kieriä lehtikasoissa ja kiipeillä puissa. Mitä toiminnallisempi asu on, sitä pitempään lapsi voi ulkoilla kastumatta ja kylmettymättä. Kun asu lisäksi on helppo pukea ja miellyttävä käyttää, on ulos lähteminen kivaa.

Mukavaa ulkoilua, oli sää mikä tahansa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *