Tarvitaanko Suomessa aurinkosuojaa?

Tarvitaanko Suomessa aurinkosuojaa? Tätä pohtii Reiman tiedotuspäällikkö Riikkamaria Paakkunainen.

 

Tarvitaanko Suomessa aurinkosuoja-asuja? Näin kysyi minulta eräs toimittaja. Emmekö me vaatimattomat suomalaiset itsekään jaksa uskoa, että ihan sama hehkuva aurinko se täälläkin paistaa kuin tropiikissa? Ehkei ihan niin monta päivää vuodesta, ja ehkei ihan niin intensiivisesti kuin päiväntasaajalla, mutta kyllä siinäkin paisteessa saa ihon helposti poltettua.

 

Liialla auringolla voi olla ikävät seuraukset. Tavallisin vaiva on punainen, arka iho. Palanut selkä on kurja unikaveri, eikä punoittavaa ihoa saa moneen päivään altistaa auringolle, mikä haittaa kesän riemuista kuten uimisesta nauttimista. Auringonpistoskin voi yllättää. Mutta kaikkein vaarallisimpia ovat palamisen pitkäkestoiset vaikutukset: lapsena tai nuorena rakkuloille palanut iho kaksinkertaistaa aikuisen ihosyövän riskin. Sama vaikutus on lievemmällä, punoittavalla palovammalla, kun palamisia on kertynyt yli viisi.

Pidä vauva varjossa

Lapsen iho on herkkä. Mitä pienempi lapsi, sen helpommin hän palaa. Alle puolivuotiaille ei suositella aurinkorasvojen käyttöä lainkaan, joten pikkuvauvat on syytä suojata auringolta erityisen hyvin. Rannalla ja puistoissa pikkuvauvan paikka on varjossa. Mutta kun vauvan jo pitää saada istua ja mönkiä, rannan riemuihin tutustuen tai ruohoa maistellen, voi aurinkoon alkaa totuttauta asteittain. Se tarkoittaa kesän alussa joko hyvin lyhyitä, vähitellen piteneviä ulkoiluhetkiä tai aurinkosuoja-asujen käyttöä.

Kuinka hyvä on aurinkosuoja-asujen antama suojaus?

Aurinkosuoja-asuilla saadaan erinomainen suoja ilman jatkuvaa koko kehon rasvaamista, sekä kuivalla maalla että vedessä. Jos aurinkosuoja-asulla on suojakerroin 50+, se heijastaa takaisin 98 % auringon haitallisista säteistä. Suojakerroin 50+ tarkoittaa lapselle, jonka iho palaisi puolessa tunnissa, 25 tuntia turvallista leikkiaikaa. Ja vaikka lapsissa onkin melkoisia vauhtihirmuja, sitä vesseliä en ole vielä tavannut, joka jaksaisi vuorokauden putkeen nukkumatta – johan se aurinkokin laskee välillä…

Kolme tärkeää asustetta: aurinkolasit, hattu ja juomapullo

Aurinkosuoja-asut eivät kuitenkaan yksin riitä. Voitele ihon paljaat osat korkeakertoimisella aurinkovoiteella, ja muista aurinkolasit – ne ovat lapselle välttämättömät, sillä silmän oma UV-suojamekanismi kypsyy vasta nuorena aikuisena. Hattu suojaa auringonpistokselta, ja juomapullokin on syytä pitää mukana. Auringossa oleskelua päivän polttavimman paisteen aikana on kuitenkin syytä välttää, sillä lämpötila voi kohota silloin liian korkeaksi.

Eikö tavallisista vaatteista saa tarpeeksi suojaa?

Muu vaatetus suojaa ihoa sekin, mutta usein heikommin kuin aurinkosuoja-asut. Esimerkiksi vaikkapa T-paidan suojakerroin voi kankaasta riippuen alimmillaan olla noin 5-10. Sekin toki riittää, jos auringossa ei olla kovin kauan. Ihoa voi kesän edetessä totuttaa aurinkoon vähitellen: aamun tai illan miedossa auringossa riisutaan aurinkosuoja-asu joksikin aikaa ja otetaan auringosta hyödyllistä D-vitamiinia koko keholle. Tai siirrytään asteittain tavallisten T-paitojen ja kesämekkojen käyttöön.

Oikein aktiivista, aurinkoista ja turvallista kesää kaikille! Tutustu OzBabyn valikoimassa oleviin aurinkosuoja-asuihin tästä!

Rikkamaria Paakkunainen
Kirjoittaja Reima Oy:n tiedotuspäällikkö sekä kahden lapsen (9 ja 14 v) äiti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *