Taasko se talvi yllättää?

 

 

Reiman vinkkejä talvipukeutumiseen.

 

Joka vuosi autoliikenne joutuu kaaokseen, kun ensilumi sataa. Vaikka talvi tulee tasavarmasti suurin piirtein samaan aikaan, ja talvirenkaat voisi vaihtaa alle hyvissä ajoin. Se yllättää myös monet lapsiperheet – itsekin kuulun heihin, jotka hoksaavat tarkistaa toppavarastot vasta, kun mittari lähentelee nollaa!
Kylmyys haastaa kaikki vanhemmat miettimään, mitä lapselle ylle, ettei hän paleltuisi eikä hikoilisi. Lapset kun ovat erilaisia: siinä missä toinen voi hyvin, toinen palelee, samoissa asuissa ja leikeissä. Asia selviää vain kokeilemalla, ja ulkopuolinen voi korkeintaan antaa summittaisia ohjeita, kuten: Vauhdikkaasti leikkivä tyyppi kannattaa pukea hieman kevyemmin kuin rauhallinen paikoillaan leikkivä, ettei hiostuisi ihan liikaa. Hikoillessa nimittäin iho kastuu, ja kosteana se kylmenee 25 kertaa nopeammin kuin kuivana. Kosteutta iholta pois siirtävä alusasu onkin paljon liikkuvan lapsen vakiovaruste, ja ulkoiluasun materiaalin on oltava hengittävä.
Mikä haalari on paras -20 asteeseen?
Meiltä kysytään usein, mihin lämpötilaan mikäkin haalari on tarkoitettu, tai kuinka kylmään asti tämä takki pitää lämpimänä. No, ihan kaikki Reima-ulkoiluasut kestävät pakkasta -30 °C:een asti ja kylmempäänkin, ilman että kangas jäätyy ja haurastuu,  kuten takavuosien synteettisille materiaaleille joskus kävi.  Mutta ainutkaan haalari ei yksin, siis ilman mitään vaatetta sen alla, riitä pitämää lasta lämpimänä pienelläkään pakkasella kuin enintään ehkä puolisen tuntia. Pidempään ulkoiluun ja kylmempiin keleihin tarvitaan aina lisäksi aluskerros ja asusteet, sekä mahdollisesti myös väliasuja, sään mukaan. Tuulikin lisää kylmettymistä, joten täsmällisen tarkkoja ohjeita on lähes mahdoton antaa. Lämpötilan ja tuulen yhteisvaikutus kylmyyden kokemiseen kannattaa tarkistaa  vaikkapa Ilmatieteen laitoksen sivuilta: http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-pakkasen-purevuudesta. 
Suojaa pää, kädet ja jalat hyvin
Pään kautta haihtuu suurin osa kehon lämmöstä. Talveksi kannattaa siis valita lämmin pipo, jossa on korvien kohdalla tuulelta suojaavat välikalvot, ja ihan kylmimmlle keleille kunnon toppahattu. Viilentämisen lapset osaavat luonnostaan: jos peuhatessa tulee hiki, lakki lentää! Se onkin tehokkain tapa tuulettaa nopeasti, ja sitten taas pipo päähän ja menoksi. 
Sormien ja varpaiden viileneminen on normaalia, kun lämpö kylmällä säällä siirtyy vartalon keskiosaan. Lapsella on kuitenkin parempi olo, kun kädet ja jalat pidetään mahdollisimman lämpiminä. Vedeltä suojaavat, hengittävät ja hyvin taipuisat Reimatec-rukkaset tai -käsineet ovat ihan parhaat yleishanskat ulkoiluun ja leikkimiseen. Ja mikäpä on talloessa ojia loskaan, kun jalassa on vedenpitävät talvisaappaat, joissa on tilaa villasukallekin.
Sitten vain toivotetaan kaikille reippaita, kirpsakoita pakkaspäiviä ja kosolti ulkoilun iloa!
Riikamaria Paakkunainen
Tiedotuspäällikkö, Reima Oy
Lapset 10 ja 15 v.
P.S. Olet ehkä kuullut puhuttavan sisäisestä sankarista, mutta entäs sisäisistä henkseleistä? Kun haetaan hinta-laatusuhteeltaan erinomaista peuhupukua, monet vanhemmat luottavat Reima Kiddo-asuihin. Tänä vuonna niissä on erikoisena uutuutena henkselit asun sisäpuolella: niiden varassa haalarin yläosa tai takki voi riippua hartioilla vaikkapa ostoksilla käydessä. Näin lapsen ei tule liian kuuma, eikä yläosa pääse raahaamaan maata. Tavaratalon kassajonossa hikoillessa tulee itselle mieleen, että olisipa tuollaisia henkseletä aikuisillekin…! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *