Mitä päälle? Lue Reiman vinkit pukeutumiseen

sm_512071N_Lammikko

Reima Lammikko kurahousut suojaavat leikkijää.

Reiman pukeutumisopas keskittyy kevätpukeutumiseen. Sama toki sopii syksyllekin. Välikautta kun eletään!

Lasten pukeminen ulos tähän aikaa vuodesta voi aiheuttaa päänvaivaa, sillä keli saattaa vaihdella päivän aikana melkoisesti, ainakin Suomessa. Välikausi, todellakin! Aloitetaanpas ihan perusteista.

Leikitään kerroksilla

Taikasana oikuttelevaan säähän on kerrospukeutuminen. Erilaiset materiaalit toimivat hyvin kerroksittain, ja kerrosten väliin jäävä ilma lämmittää. Oikeaoppisen pukemisen perusta on tekninen aluskerros. Toiminnallinen kerrasto siirtää kosteutta pois iholta, jolloin olo pysyy mukavana, vaikka leikin tiimellyksessä tulisikin välillä kuuma. Puuvillainen aluspaita ei ole paras vaihtoehto, sillä se ei ole toiminnallinen materiaali, vaan kostuu ja kylmenee herkästi. Valitse siis materiaaliksi esim. Thermolite tai Play Jersey , jotka hengittävät ja tuntuvat mukavalta ihoa vasten. Aluskerrasto mielletään helposti rumaksi ”kalsariasuksi”, mutta nykyään lapsille löytyy peruspaidoilta näyttäviä, teknisillä ominaisuuksilla varustettuja tuotteita, esim. Reiman Play Jersey -tuotteet ovat tästä mainio esimerkki.

Seuraava kerros on lämpöä tuova välikerros. Talvella välikerroksia voi olla useitakin, mutta kevätsäällä usein yksi välikerros riittää. Hyvä vaihtoehto on fleece, sillä se hengittää, sen lämpöarvo on sama kuin villan, se on helppohoitoinen ja kuivuu nopeasti. Välikerroksena toimii myös vaikkapa college tai huppari. Ja lopuksi säänkestävä kuorikerros, joka suojaa lasta vedeltä ja tuulelta, loskalta ja lumelta. Kuorikerrosmateriaaleja löytyy monia erilaisia. Niillä voi olla erilainen lämmittävyys, kulutuksen kestävyys, eritasoinen vedenpitävyys, tuulelta suojaavuus tai hengittävyysarvo.

Suomen kevät, aamulla vielä pakkasta ja iltapäivällä jo reippaasti plussan puolella. Tällöin aamulla puetun välikerroksen voi iltapäivällä helposti jättää pois. Ja jos kohdalle osuu aurinkoisen lämmin päivä, pelkkä fleece ulkotakkina riittää. Kätevää, vai mitä? Myös asusteilla on helppo pelata: aamulla käteen talvikintaat, iltapäivällä vuorettomat rukkaset.

Asusta asusteilla

Tärkeä osa pukeutumista ovat asusteet, joita ovat siis esim.päähineet, huivit, kaulurit ja käsineet. Kokonaisuuden lämmittävyyttä voi säädellä erilaisilla asusteilla. Esimerkiksi pipo, jossa on vuori ja tuulenpitävät korvalliset, sekä kauluri tuovat mukavasti lisälämpöä. Kauluri on helppo ottaa pois, jos tulee liian kuuma. Rukkasia löytyy topattuja tai ilman vanuvuoria, vedenpidolla tai ilman. Helpoin valinta on hankkia vedenpitävät mutta hengittävät rukkaset, jotka toimivat sekä kuivalla että märällä kelillä. Kurakintaat soveltuvat hyvin mutaleikkeihin. Ne on helppo huuhdella puhtaaksi, mutta pidemmässä käytössä kädet hikoavat, sillä materiaali ei hengitä.

Vikkelille varpaille

Keväällä siirrytään talvikengistä kevyempiin tennareihin ja kumppareihin. Kannattaa valita vedenpitävät tai vettä hylkivät kengät, sillä tähän vuodenaikaan lätäkköjen ja kevätsateiden vaara (tai ihanuus) on suuri. Kunnon kengät ovat terveiden jalkojen perusta. Jalkojen kehitys vaikuttaa liikkumiseen ja sitä kautta lapsen ryhtiin.

Vedenpitävät ja hengittävät kengät toimivat parhaiten, kun niiden kanssa on käytössä tekniset sukat. Silloin kengät hengittävät ja siirtävät kosteutta ulos, jolloin olo pysyy mukavana.

Lapsen jalka kasvaa nopeasti, joten kengänkoko kannattaa tarkistaa 2-3 kuukauden välein. Muistathan varata kenkään kasvunvaraa, 1,5 cm on sopiva määrä. Ennen käyttöä nahka-, tekstiili- ja mokkapintaiset kengät on hyvä käsitellä suojasuihkeella.

Kuuma-Kalle vai Vilu-Viivi?

Jotta kerrospukeutumisen matematiikka ei olisi liian helppoa, lapsen lämpöviihtyvyyteen vaikuttavat monet asiat. Jokainen lapsi on erilainen, eli kun toisen tulee samantien kuuma, toinen saattaa palella herkästi. Tällöin erilaiset materiaalivalinnat ja kerrosten määrä helpottavat elämää. Usein helposti hikoavalle vipeltäjälle riittää hengittävä aluskerros, kuoritakki ja pipo, kun taas vilukissa nauttii lämpimistä lisäkerroksista ja paksuista asusteista.

Myös lapsen luonteenpiirteet vaikuttavat. Rauhalliset tutkijat ovat enemmän paikallaan, kun taas ikiliikkujat purkavat energiaa aktiivisesti liikkuen. Tällöinkin pätee sama kaava: pienelle tutkijalle tukevasti päälle ja vilkkaalle kevyemmin, tai ainakin helposti vähennettäviä kerroksia.

Menikö vikaan?

Yleisin virhe on, että lapselle puetaan päälle liikaa. On luonnollista että vanhemmat pelkäävät lapsen palelevan ja vilustuvan, joten mielummin varmistelevat ja pukevat paksusti. Mutta silloin vaunuissa voi tuhista tai pihalla leikkiä hikinen ja kiukkuinen lapsi. Ulkona nukkuvalle vauvalle ei tarvitse topata valtavaa määrää vaatteita, sillä lastenvaunut suojaavat hyvin, ja lisäksi makuupussit ja peitot eristävät lämpöä hyvin.

Lapsen liikkuessa keho tuottaa lämpöä, joten jos luvassa on aktiivista leikkimistä, vaatteet voivat olla kevyemmät. Mutta esim. vaunuissa istuva lapsi kannattaa suojata hyvin, sillä vain vaunujen työntäjä on liikkeessä ja kyytiläinen paikallaan.

Ulos leikkimään!

Hyviin ulkoilutuotteisiin kannattaa panostaa ja muistaa, että kerrospukeutuminen alkaa toiminnallisesta aluskerroksesta. Oikeat materiaalivalinnat ovat mukavan ulkoilun perusta, varsinkin kun lämpötila vaihtelee. Sopiva pukeutuminen opitaankin usein erehdysten ja kokeilujen kautta.

Ozin verkkokaupasta löydät varusteet kerrospukeutumiseen! Kurkka kauppaan. >>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *