Viisi askelta hyvään imetykseen

Imetyksen hyödyt ovat rajattomat – rintamaito helpottaa vauvan ruoansulatusta ja vahvistaa immuniteettia sisältäen juuri sopivasti ravinteita ja sairauksia ehkäiseviä vasta-aineita. Imetyksen avulla äiti ja vauva ovat kiinteässä vuorovaikutuksessa keskenään ja imettäminen auttaa solmimaan läheisen siteen vauvaan. Osittainenkin imetys on tärkeää sillä se vahvistaa vauvan suolistoa ja antaa vauvan nauttia äidin läheisyydestä. Imetyksen sujuvuutta voi helpottaa muutamalla askeleella:

Ota mukava imetysasento

Hyvä imetysasento on korvaamaton. Puolet imetysongelmista johtuu huonosta asennosta. Paras asento on sellainen missä vauva voi olla tiukasti ihoa vasten ja sekä äidillä että vauvalla on hyvä olla. Mukava asento ja tiivis ihokontakti vapauttavat oksitosiini-hormonia, joka saa maidon herumaan rinnoista. Tutkimusten mukaan oksitosiini myös vahvistaa vauvan imemisrefleksiä. Mukavaa asentoa voi imetyksen alussa etsiä siten että äiti ja vauva makaavat kyljellään vatsat vastakkain. Äidin asento on rento ja vauvan nenä on rinnanpään korkeudella.

Ohjaa vauva imemään oikein

Imetyksen ei kuulu sattua. Vauvoilla on synnynnäinen tapa ottaa oikea imemisasento, mutta äiti voi tarjota siinä paljon apua. Kun vauva imee oikein, imetys ei satu eivätkä nännit kipeydy. Vauva tulisi ohjata rinnalle leuka edellä, jolloin vauva joutuu kallistamaan päätään taaksepäin ja avaamaan suutaan laajasti. Tällöin myös nenä pysyy auki ja vauva pystyy hengittämään normaalisti imemisen aikana. Jos rinnanpäät ovat arat, imetyksen jälkeen voi puristaa maitotipan rinnan suojaksi, mutta tärkeintä on varmistaa että vauvan imuote on oikea.

Imetä vauvan tahtiin

Kun imetys on äidille uusi asia, on se sitä myös vauvalle. Vauvalla ei ole ruoka-aikoja, joten tiukan päivärutiinin sijaan kannattaa etsiä teidän kahden välinen ruokailurytmi. Vastasyntynyt syö usein, keskimäärin 8-12 kertaa vuorokaudessa. Rintamaito on hyvin helposti sulavaa joten pienellä vauvalla on usein nälkä. On tärkeämpää tarkastella vauvan antamia vihjeitä nälästä kuin kelloa.

Huolehdi itsestäsi

6-8 viikon aikana syntymästä maidon tulo yleensä vakiintuu ja vauvan ruokailurytmi säännöllistyy. Tällöin voi myös harkita maidon pumppaamista varastoon, jos siihen tuntee tarvetta. Isä voi näin myös ruokkia vauvaa öisin jolloin äiti saa nukuttua pidempiä aikoja ja äiti saa omaa aikaa päivisinkin. Itsestään on tärkeää huolehtia, syödä, juoda ja levätä riittävästi. Rintapumppuihin voi tutustua jo odotusaikana.

Pyydä neuvoja ja tukea

Monet äidit kokevat tarvitsevansa tukea ja apua imetykseen liittyvissä kysymyksissä. Yleensä koetaan että paras tuki saadaan muilta vastaavassa tilanteessa olevilta äideiltä. Monet imettävät äidit kohtaavat samoja ongelmia ja keskusteluista voi saada arvokkaita vinkkejä omaan imetykseen. Myös neuvolasta kannattaa pyytää rohkeasti apua, jos imetys ei suju. Neuvolan ohjeiden lisäksi voi kääntyä kansainvälisen imetysasiantuntijatutkinnon (IBCLC) suorittaneen imetysohjaajan puoleen.

Teksti: Kaisa Mikkola/ Philips Avent

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *