Haalari vai kaksiosainen?

520136B_Syenite_581508_Miramar_528387_Scoria_569224_Wetter

Reima on kerännyt talteen yleisiä kysymyksiä koskien lastenvaatteiden hankintaa. Alla on kysymykset ja Reiman vastaukset.

Kokosimme yhteen yleisiä lasten vaatteiden hankkimiseen liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.

Lasten vaatteiden hankkiminen on ympärivuotista hommaa, sillä lapsethan kasvavat – joka päivä. Varsinkin ulkoiluasut ovat investointi, joiden ostamiseen kannattaa hiukan perehtyä. Kokosimme muutamia yleisiä kysymyksiä, jotka usein askarruttavat vanhempia. Toivottavasti saat näistä vastauksista apua arkeesi!

Kun ostan ulkoiluvaatteita, paljonko kasvunvaraa on järkevä määrä?

Lapsi voi joskus kasvaa yllättävänkin nopeasti, ja toisinaan kasvussa on suvantovaiheita. Kasvu on nopeinta vauva-aikana ja hidastuu lapsen varttuessa.

Yleensä vaate, joka on senttikooltaan hieman isompi kuin lapsi, sisältää tarpeeksi kasvunvaraa koko sille kaudelle, jolle vaate on suunniteltu (syksy+talvi tai kevät+kesä). Esimerkiksi jos lapsi on 100 cm:n mittainen, olisi koko 104 hänelle todennäköisesti oikea valinta.

Vaatteiden malleissa voi kuitenkin olla väljyyseroja, joten vaatetta kannattaa aina sovittaa ennen käyttöönottoa. Huomaa silloin erityisesti nämä:

  • Kun lapsi kyykistyy, haalarin selkäosa ei saisi kiristyä liikaa, vaan haarasta niskaan on oltava riittävästi pituutta.
  • Pitkäselkäiselle tai vantteralle lapselle kannattaa ottaa hieman isompi koko.
  • Säädettävä vyötärö auttaa haalarin liian pituuden kokoamisessa.
  • Haalarin tai takin hihat ovat tarpeeksi pitkät, kun ranteet pysyvät suojattuina myös lapsen nostaessa kätensä sivuille.
  • Housujen lahkeissa on usein kuminauha tai säätö, jonka avulla voit estää lahkeensuuta joutumasta jalan alle.

Tarvitsenko kuravaatteet, jos ostan täysin vedenpitävän ulkoiluasun?

Periaatteessa kuravaatteita ei tarvita, jos lapsella on vedenpitävä ulkoiluasu. Monissa päivähoitopaikoissa kuitenkin toivotaan, että kaikilla olisi lisäksi kurahousut. Hoitajien on helppo huuhtaista kurahousut käytön jälkeen ja niitä mahtuu kuivauskaappiin useampia kerrallaan. Lapsen ulkoilupuku pysyy siistinä eikä sotke auton tai muiden liikennevälineiden istuimia.

Arkisessa kotipihalla tapahtuvassa ulkoilussa vedenpitävä ulkoiluasu on vertaansa vailla huolettomuutensa vuoksi. Kotiin tullessa puvusta voi suihkuttaa tai pyyhkäistä kurat pois, ja se myös kuivuu nopeasti.

Muistathan varmistaa ostaessasi, että vedenpitävä ulkoilupuku myös hengittää eli päästää vesihöyryn haihtumaan ulkopuolelle – hengittämättömässä ”kokovartalomuovipussissa” ei ole kiva ulkoilla, kun hiki jää iholle asumaan.

Lapseni on 5-vuotias, hankinko hänelle päiväkotikäyttöön kevääksi haalarin vai takin ja housut? Vai tarvitsenko molemmat?

Haalaria suositaan pikkulasten ulkoilussa siksi, että se on yksinkertaisesti kätevä käytössä. Selkä pysyy suojassa, haalariin on kätevä sujahtaa ja alle mahtuu lämmittäviä kerroksia. Kun lapsi kasvaa, moni siirtyy kaksiosaisiin, joissa housumallit nousevat korkealle selkään ja takin helmakin ulottuu pepun päälle. Viisivuotiaalle voi siis hyvin hankkia takin ja housut erikseen, jolloin pelkkää takkia voi käyttää esim. kaupungilla. Toisaalta, haalarin hankintaa puoltaa sen helppokäyttöisyys päiväkodissa: se on lapsen nopea pukea itse päälle ja suojaa hyvin pihaleikeissä.

Poikani vedenpitäviin pihahousuihin tuli repeämä, kun hän kiipesi puuhun. Haluaisin paikata housut vielä käyttökuntoon. Mikä on paras tapa?

Housut voi paikata ompelemalla, mutta näin paikattu kohta ei tietenkään enää pidä vettä. Useimmista kangaskaupoista ja hyvinvarustetuista marketeista saa itseliimautuvia tarralappuja, joilla paikkaaminen onnistuu vedenpitävästi. Kätevä keino on myös heijastava tarralappu, jonka voi leikata haluttuun muotoon, tämä paikka lisää myös turvallisuutta pimeässä. Reimalta voit tiedustella oikeansävyistä, vedenpitävää tarrapaikkalappua rikkoontuneeseen Reima®-vaatteeseen, joka on ollut käytössä alle vuoden.

Mitä järkeä on maksaa haalarista yli sata euroa?

Vaatteen hinta muodostuu useasta eri osasta. Verottaja vie hinnasta arvonlisäveron muodossa noin neljäsosan ja loppu jakautuu lähes tasan vaatteen tuottajan ja vähittäiskaupan kesken. Totuus on, että kovin halvalla on mahdotonta tuottaa oikeasti kestävää ja toiminnallista lastenvaatetta.

Haalari on lapsen ’työvaate’, jota käytetään monta tuntia päivässä, joka päivä. Siksi kaikkein tärkeintä on suojaavuus ja käyttömukavuus. Mitä toiminnallisempi asu on, sitä pitempään lapsi voi ulkoilla kastumatta ja kylmettymättä. Kun asu lisäksi on helppo pukea ja miellyttävä käyttää, on ulos lähteminen kivaa. Käyttömukavuutta lisäävät yksityiskohdat kuten erilaiset taskut, pehmeät sisävuorit ja turvallinen, irtoava huppu sekä kestävät, irrotettavat jalkalenkit ovat kaikki ominaisuuksia, joihin tarvitaan lisää työvaiheita, ja näin ne myös tuovat vaatteelle hintaa. Myös kestävä, tehokkaasti likaa hylkivä ja vedenpitävä materiaali on aina hintavampaa kuin kangas, jolla näitä ominaisuuksia ei ole. Sijoittaminen kuitenkin kannattaa, kun tuloksena on lapsen hyvinvointi sekä pukemisen ja vaatehuollon helppous.

Hinnakas, korkealaatuinen haalari todennäköisesti myös periytyy mahdollisille pikkusisaruksille, ja sillä voi olla hyvä jälleenmyyntiarvokin.

Mitä eroa on Reimalla ja Reimatecillä?

Reima-asuissa on arkiulkoiluun riittävä suojaus. Yleensä ne on tehty tuulen- ja vedenpitävästä, vettä ja likaa hylkivästä, hengittävästä kankaasta, ja niiden tärkeimmät saumat on teipattu. Asut ovat siis helppohoitoisia ja kosteudelta suojaavia.

Reimatec-asuissa on lisäksi kiinnitetty erityistä huomiota vedenpitävyyteen: niiden kaikki saumat (lukuunottamatta kauluksen ja vyötärön paksuja saumarakenteita) on teipattu vedenpitäviksi. Asujen vedenpito on vielä parempi kuin Reima-asujen: ne kestävät vuotamatta vaikkapa lätäkössä istumista ja polvillaan oloa, jolloin kankaaseen kohdistuu kova paine. Lisäksi niissä on roiskeilta suojatut taskut ja vetoketjut sekä usein myös enemmän säätömahdollisuuksia kuin Reima-asuissa.

Kengissä, hatuissa ja hanskoissa Reimatec tarkoittaa aina täyttä toiminallisuutta: vedenpitävyyttä ja hengittävyyttä.

Kurkkaa OZin verkkokaupasta haalarit ja kaksiosaiset! >>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *