Älä osta imetysliivejä liian aikaisin

Imetysliivien valintaopas

Imetysliivit kannattaa ostaa aikaisintaan raskausviikolla 37. Rinnat kasvavat jo odotusaikana,  mutta niiden lopullista kokoa ei voi etukäteen tietää. Kaiken lisäksi rintojen kasvu on hyvin yksilöllistä, eikä sama kaava päde kaikilla. Kun jätät imetysliivien hankinnan viimeiseen raskauskuukauteen, voit olla jo melko varma lopullisesta koosta.

Hyvä sääntö imetysliivien koon valinnassa on valita yhtä kuppikokoa isommat liivit, kuin sinulla on kuukausi aikaa H-hetkeen. Älä osta kuitenkaan useita liivejä heti, vaan täydennä imetysliivivalikoimaa vasta sitten kun lopullinen koko selviää. Rinnat ovat suurimmillaan yleensä muutaman päivän jälkeen synnytyksestä, kun kypsä maito nousee rintoihin.

 
Huomioi myös, että rintojen koko vaihtelee imetyksen aikana: ennen imetystä ne ovat paljon isommat kuin heti sen jälkeen. Täydellisiä imetysliivejä onkin tämän takia vaikea löytää. Ensimmäisten kuukausin jälkeen maidon tulo vähenee jonkin verran ja silloin myös kuppikoko pienenee. 

Kun mietit sopivaa kuppikokoa, muista, että liivien keskiosan pitää olla tukevasti rintakehää vasten. Jos väliin jää sormen mentävä aukko, on kuppikoko liian pieni.

Imetysliivien koon selvittyä kannattaa niitä hankkia useammat. Rinnat vuotavat maitoa ja imetysliivejä pitääkin pestä lähes päivittäin. Kolmet imetysliivit ovat minimimäärä: kun yhdet ovat pesussa, toiset ovat päällä ja kolmannet varalla.

Tutustu imetysliivivalikoimaamme tästä! >>
 

Imetysliivien ympärysmitta ja yhdellä kädellä avattava kuppiosa

Kun valitset imetysliivejä, tarkista, että liivien ympärysmitta on säädettävissä kahteen tai mielellään useampaankin leveyteen. Ennen synnytystä rintakehä saattaa olla vähän normaalia leveämpi ja synnytyksen jälkeen se palautuu normaaliksi. Kun imetysliiveissä on ympärysmitan säätö, sinun ei tarvitse ostaa useita eri liivejä muuttuvan rinnanympäryksen takia. Joissain imetysliiveissä on mukana myös lisäkappale, jolla rinnanympärystä voi säätää. Jos liivit nousevat selkäpuolta ylös, on ympärysmitta liian pitkä.

Kiinnitä imetysliivien hankinnassa myös rintaosan mekanismeihin. Valitse imetysliivit, joiden  kuppiosa on avattavissa yhdellä kädellä. Kupin pitää avautua pitkälle alas, jotta vauva saa hyvän otteen rinnasta ja on ihokontaktissa. Kun toinen kuppi on auki, pidä toinen kuppi kiinni antamassa tukea toiselle rinnalle. 
Valitse esimerkiksi topatut Carriwell imetysliivit (katso tästä >>).

Muuta huomioitavaa

Arat rinnat

Synnytyksen jälkeen rinnat ovat kireät ja arat ja niiden kanssa on tukala olla. Käytä silloin imetysliivejä, joissa ei ole kiusaavia ja kovia saumoja. Vältä silloin kaarituellisia liivejä, sillä ne saattavat painaa ikävästi rintaa ja ne voivat aiheuttaa jopa rintatulehduksen. Luovu kaarituista, vaikka olisit niitä ennen tottunut käyttämään. Kun pahin kipu ja aristus ovat hävinneet ja kaipaat tukea rinnoille, valitse geelillä täytetyt kaarituet. Ne ovat mukavan pehmeät, mutta antavat riittävästi tukea, kun sitä tarvitaan.  Valitse esimerkiksi saumattomat Carriwell Gel Wire imetysliivit, joissa on geelitäytteiset kaarituet (katso tästä >>).

Kun rinnat eivät enää arista, voit huoletta siirtyä kaaritukien käyttöön. Kun valitset kaarituellisia imetysliivejä, valitse imetysliivit, joissa on mahdollisimman leveä kaarituki, ettei se paina pahasti rintoja. Kaikkein tärkeintä on liivien mukavuus!

Yöliivit

Rinnat tarvitsevat tukea myös yöllä, kun nukut. Yötä varten kannattaa hankkia omat imetysliivit, joissa ei ole saumoja eikä hakasia. Valitse esimerkiksi miellyttävät, urheiluliivimäiset Carriwell Sport Style imetysliivit eivät kiristä eivätkä purista (katso tästä >>).

Liivinsuojat

 
Imettäessä tarvitaan myös liivinsuojia. Varsinkin aluksi rinnoista saattaa suihkuta ja valua maitoa niin paljon, että ilman suojia maitoa voi valua liivien ja vaatteidenkin läpi.

Valittavanasi on joko kertakäyttöiset tai pestävät liivinsuojat. Kertakäyttöiset liivinsuojat voit heittää käytön jälkeen pois. Kertakäyttöiset liivinsuojat ovat erityisen käteviä silloin, kun lähdet kylään tai kaupungille. Märän kertakäyttösuojan voit heittää pois ja vaihtaa kätevästi uuden, puhtaan suojan tilalle vaikka vessassa. Kun valitset kertakäyttöisiä liivinsuojia, katso, että suojissa on tarra, joka pitää ne paikoillaan. Kiinnityksen lisäksi hyvä imukyky, nännikuppi ja pehmeä kangas ihoa vasten ovat tärkeitä asioita liivinsuojien valinnassa. Valitse esimerkiksi Chicco antibakteeriset, kertakäyttöiset liivinsuojat (katso tästä >>).

Jos joudut käyttämään liivinsuojia päivittäin, hanki pestävät suojat. Pestävät liivinsuojat tulevat pidemmän ajan kuluessa edullisemmiksi, eivätkä ne kuormita luontoa kertakäyttösuojien tavoin. Merinovillaiset tai silkki-villasekoitetta olevat liivinsuojat ovat mukavimpia. Luonnonmateriaalit ovat hellävaraisia: ne pitävät rinnat lämpiminä estäen rintatulehdukset ja nännien halkeilun. Merinovilla imee kosteutta, mutta ei tunnu silti märälle. Silkki pehmentää villaa ja tuo pehmeyttä silkkivillaiseen suojaan. 
Valitse esimerkiksi Carriwell silkki-villa liivinsuojat (katso tästä >>).

Maidonkerääjä

 

Varsinkin alussa maidon tulo on runsasta. Sitä saattaa suihkuta ulos toisesta rinnasta kun imetät. Silloin kannattaa käyttää maidon kerääjää. Vaatteet säilyvät puhtaina eikä maitoa mene hukkaan. Tutustu AVENT Isis Comfort maidonkerääjiin tästä ! >>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *